Як закрити справу приватному підприємцеві

На Тернопільщині спостерігається тенденція до збільшення кількості випадків припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців. За інформацією Головного управління економіки облдержадміністрації, коли торік у листопаді, на момент ухвалення Податкового кодексу, з державної реєстрації знялося 310 фізосіб, то в грудні вже 531, у січні 2011-го — 333. А зареєструвалося відповідно 325, 433 і 297 осіб. Але ще тривожніші сигнали з обласного центру. Адже якщо в січні-лютому 2010 року закрили власний бізнес 69 громадян, то за перші два місяці цього року вже 130!

Більш ніж очевидно: якщо новий податковий звід законів ускладнює ведення підприємницької діяльності, особливо фізичним особам, то сама процедура закриття підприємництва мала би бути простою і нетривалою. А виходить інакше. Фізична особа може зареєструвати свою справу протягом одного-п’яти днів, а на процедуру державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб витратить два місяці. Державному реєстратору подається відповідна заява за власним рішенням підприємця та квитанція про сплату 17 грн. за публікацію оголошення у спеціальному виданні — «Бюлетень державної реєстрації».

Працівники консультаційного центру Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції, які попросили не називати своїх імен, повідомили, що для припинення підприємницької діяльності підприємець повинен спочатку подати заяву державному реєстратору, а потім — до податкового органу. Податкова інспекція упродовж місяця перевіряє повноту сплати податків і зборів. На підставі цього видається акт перевірки та довідка про відсутність заборгованості. Заяву можна подавати будь-якого дня. Але бажано це робити не пізніше ніж за 15 днів до кінця кварталу, бо інакше єдиний податок доведеться сплатити ще й за наступний місяць.

Начальник контрольно-ревізійного відділу управління Пенсійного фонду в місті Тернополі Олександра Рябуха: „З Єдиного державного реєстру в управління Пенсійного фонду подається картка, яка свідчить про припинення підприємницької діяльності фізичної особи. Але оскільки в нас не завжди працює „єдине вікно“, з якого можна було в взяти цю картку, то підприємець переважно сам приносить заяву з проханням видати довідку про відсутність заборгованості.

Пенсійний фонд проводить перевірку в десятиденний строк. І якщо немає заборгованості із внесків до Пенсійного фонду, усю звітність здано, то довідку видають одразу. Вона — безплатна і дійсна упродовж 30 днів. Єдина затримка — до місцевого управління Пенсійного фонду має надійти акт перевірки і копія довідки з податкової інспекції“.

Далі підприємець здає свідоцтво про державну реєстрацію і заповнює реєстраційну картку.
У Законі „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців“ сказано, що для припинення державної реєстрації фізичної особи-підприємця потрібно лише дві довідки — з податкового органу та Пенсійного фонду. Насправді ж відділ державних реєстраторів Тернопільської міськради вимагає п’ять довідок — ще й з центру зайнятості та фондів: соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві. Як пояснила начальник відділу Наталія Уніат, це зроблено тому, що державному реєстратору невідомо — є в підприємця наймані працівники чи ні.

Кореспондент газети з’ясував, що довідки з трьох інстанцій про відсутність найманих працівників у Тернополі видаються протягом одного дня. Ще більше втішає — вони безплатні. Довідок з банків про закриття рахунків державний реєстратор не вимагає, як і довідки з дозвільного центру МВС про здачу печатки. Тут усе згідно з буквою закону.

Протягом двох днів має здійснюватися державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи. Така діяльність вважається припиненою з дати внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців. У день державної реєстрації припинення діяльності фізичної особи-підприємця державний реєстратор зобов’язаний надіслати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду повідомлення та відомості реєстраційної картки про проведення державної реєстрації припинення діяльності фізичної особи-підприємця. З липня 2004 року існує комп’ютерна програма державного підприємства „Інформаційно-ресурсний центр“, яка направляє ці дані згаданим органам, і вони автоматично знімають фізосіб-підприємців з обліку.

Наступного ж дня з дати припинення підприємницької діяльності реєстратор повинен надіслати або видати заявникові копію свідоцтва про державну реєстрацію зі спеціальною відміткою про припинення діяльності.

Отут — стоп. Навіть якщо вам видадуть на руки довідку з Єдиного державного реєстру про припинення підприємницької діяльності, це не означає, що особа може зареєструватися в центрі зайнятості і на законних підставах отримувати допомогу по безробіттю. Торік слідчий відділ Тернопільського міськвідділу УМВСУ порушив кримінальну справу проти одного з колишніх підприємців Тернополя — Оксани Хеміч — за начебто незаконне отримання нею у 2007 і 2009 роках допомоги в місцевому центрі зайнятості на загальну суму 11,5 тис. гривень. Тернопільський міськрайонний суд скасував постанову про порушення кримінальної справи за «відсутністю достатніх даних, які вказують на наявність у діях пані Хеміч ознак злочину, передбачених ч. 3. ст. 191». Апеляційний суд Тернопільської області залишив вердикт суду першої інстанції в силі.

Однак іще раніше Тернопільський міськрайонний центр зайнятості від себе подав до Тернопільського окружного адмінсуду позов про стягнення з жінки вказаної суми допомоги. Заяву ще не розглянуто в суді. Зате вражає невелике бажання державних органів виплачувати різні види соціальної допомоги з бюджету людям, які ще вчора той бюджет наповнювали.

ДЖЕРЕЛО: ZN.UA