Постанова КМУ від 5 березня 2009 р. N 278 «Про заходи щодо стабілізації цін за надання послуг та оренду торгових приміщень (площ)у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів в умовах фінансово-економічної кризи»

Ця Постанова має на меті стабілізацію цін  на  споживчому  ринку  і  посилення боротьби  з монопольними  проявами в умовах фінансово-економічної кризи та відповідно до статей 4 і 8 Закону  України  "Про  ціни  і ціноутворення".

У дані поставі визначені граничні розміри  плати   за   послуги,   що   надаються   у торговельних   об'єктах,  на  ринках  з  продажу  продовольчих  та непродовольчих   товарів;   граничні    рівні    цін,    нормативи рентабельності  (у  розмірі  не  вище  20  відсотків) за надання в оренду  торгових  приміщень   (площ),   торговельно-технологічного та/або  холодильного  устаткування  у  торговельних  об'єктах,  на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, а також затверджений   примірний договір оренди торговельного місця.

Слід зазначити, що відповідно до постанови Окружного Адміністративного суду України в місті Києві від 07.09.2010 № 2а-4429/09/2670  Постанова КМУ № 278 визнана незаконною та має бути скасована.

Але відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України постанова або ухвала суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

На сьогодення справа за позовом цілої низки громадських організацій до Кабінету Міністрів України знаходиться в апеляційному провадженні.

З огляду на вище зазначені обставини робимо висновок: доки не завершиться апеляційне провадження по даній справі Постанова КМУ «Про заходи щодо стабілізації цін за надання послуг та оренду торгових приміщень (площ)у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів в умовах фінансово-економічної кризи»  від 5 березня 2009 р. N 278 є ЧИННОЮ!!!

Постанова Окружного Адміністративного суду України в місті Києві від 07.09.2010 № 2а-4429/09/2670