Опитування: Дві третини українців вказали на погіршення матеріального становища за останній рік

Дві третини українців (66,8%) вказали на погіршення їх матеріального становища за останні 12 місяців, свідчать результати опитування Українське демократичне коло на замовлення Інституту політики.

Як говориться в повідомленні на сайті інституту, чверть опитаних (26,3%) відзначила, що їхнє матеріальне становище не змінилося, і тільки 5,9% вважають, що їхнє матеріальне становище покращилося.

Між тим, за результатами опитування, на погіршення матеріального становища за останні 12 місяців вказує більшість населення України в усіх регіонах: у західному - 65%, у центральному - 69,6%, у південному - 64,7% і в східному - 67, 6%.

У той же час, кожній десятій український сім'ї (11,3%) не вистачає грошей навіть на їжу, а 43,9% домогосподарств, хоча і вистачає грошей на їжу, але купувати одяг або взуття вже складно.

Опитування також показало, що абсолютна більшість населення України (96%) в тій чи іншій мірі хвилює зростання цін. При цьому абсолютно не хвилює або скоріше не хвилює зростання цін лише 3,9% громадян.

Крім того, зростання цін у тій чи іншій мірі хвилює переважна більшість населення всіх регіонів країни: західного - 89,7%, центрального - 98%, південного - 99,6% і східного - 95%.

Нарешті, майже половина громадян (48,1%) вважає, що головним винуватцем нинішнього стрімкого зростання цін є як нинішня, так і попередня влада в рівній мірі. При цьому 31,4% вважають головним винуватцем зростання цін нинішню владу, а 11,3% - попередню владу.

Цікавий і той факт, що, за даними опитування, 5,8% українців дотримуються думки, що зростання цін - це об'єктивний наслідок світової кризи, а 3,4% не змогли визначитися.

Всеукраїнське опитування було проведено 20 -25 травня 2011 року. Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює всі регіони країни. За місцем проживання опитано 1200 респондентів старше 18 років. Статистична похибка вибірки без врахування дизайн-ефекту з вірогідністю 0,95 не перевищує ± 2,9%.

Нагадаємо, що в березні прем'єр-міністр України Микола Азаров відзначив певну стабілізацію соціально-економічної ситуації в країні, але прогнозує тривалий процес виходу з фінансової кризи.

ДЖЕРЕЛО: Корреспондент.biz