Податкова змінила правила перевірки підприємств

Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) змінила порядок складання планів-графіків документальних перевірок. Про це йдеться в наказі ДПАУ № 190 від 1.04.11 р., яким була затверджена нова редакція Методичних рекомендацій щодо складання плану-графіка проведення документальних планових перевірок суб'єктів господарювання.

Зокрема, цим наказом пропонується прив'язати ступеня ризику діяльності суб'єктів господарювання до періодичності проведення перевірок: для суб'єктів з незначним рівнем ризику - не частіше 1 разу на 3 роки; для суб'єктів з середнім рівнем ризику - не частіше 1 разу на 2 роки; для суб'єктів зі значним рівнем ризику - не частіше 1 разу на рік.

У той же час у рекомендаціях не визначено, який з платників якої міри ризику відповідає.
Що ж до переліку критеріїв ризиків, то в порівнянні з торішнім він збільшився - з 33 до 38 для звичайних юросіб, з 4 до 15 - для банківських і з 10 до 19 - для небанківських установ.

Крім того, підстави для визначення стратегічних напрямів контрольно-перевірочної роботи припускають, що навіть цілком нормально працююче підприємство може потрапити в перевірочні мережі через те, що погіршили оцінювані податківцями показники інші підприємства тієї ж галузі.

ДЖЕРЕЛО: БИЗНЕС