25 листопада

На Майдан Незалежності підходять люди - акція протесту триває
На Майдані Незалежності у Києві підприємці продовжують акцію протесту проти Податкового кодексу.

Як передає кореспондент УНІАН, зараз на головній площі столиці знаходяться близько 1,5 тис осіб. Крім того, ще близько 500 людей підходять до місця проведення акції з боку вулиці Городецького.
На даний час триває підготовка до мітингу і на сцені поки що немає промовців, лише грає музика. Навколо Майдану також немає правоохоронців, рух вулицею Хрещатик йде у звичному режимі.

Підприємці дають зрозуміти, що їх влаштує лише вето Президента
Підприємці вважають, що домовленості із владою їх роз’єднають.
Зокрема, як заявив один з учасників акції протесту на Майдані Незалежності, підприємець Максим МАНЬКОВСЬКИЙ в ефірі ТВі, єдиною вимогою підприємців залишається вето Президента на новий Податковий кодекс.
«Вимогою людей, які стоять на Майдані, є вето Президента на Податковий кодекс. Всі інші вимоги недостатні, аби задовольнити підприємців... Декілька розділів кодексу викликають питання у підприємців. Після застосування вето депутати могли б їх знову проголосувати протягом року, спокійно, радячись з підприємцями», - сказав він, повідомили УНІАН у прес-службі телеканалу.
М.МАНЬКОВСЬКИЙ вважає, що будь-які інші домовленості призведуть до роз’єднання протестувальників. «Зараз з нами ведуться переговори. Одним обіцяють деякі зміни, іншим… Це все може тільки роз’єднати нас. Ми протестуємо проти моралі, духу цього кодексу. А мораль така: за рахунок малого і середнього бізнесу хочуть «вирішити питання». Політичні, економічні. Замість того, щоб вирішити їх з олігархами, вони хочуть знищити нас. Бо ми - вільні люди. Питання, насправді ж, не в сумі податків, які потрібно платити…», - сказав підприємець.

Міліція нарахувала на Майдані 4 тисячі пікетувальників
Станом на 10.00 на Майдані Незалежності в Києві перебувають близько 4 тис. підприємців, які протестують проти нового Податкового кодексу.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили у Головному управлінні МВС у Києві.
При цьому в міліції зауважили, що, зокрема, з різних регіонів України на акцію протесту прибули три потяги і 9 автобусів зі Львова та Житомира.

Ринки у Харкові оголосили страйк
Сьогодні оголошено страйк на ринках Харкова.
Із проханням не працювати 25 листопада до всіх підприємців і торговців на ринках звернувся Харківська міська організація Спілки підприємців.
Коментуючи подію, керівник цієї організації Олександр ШАРМАР сказав у коментарі УНІАН, що підприємці Харкова продовжують наполягати на необхідності застосування вето до Податкового кодексу України.
«Ми попросили підприємців не виходити на робочі місця на знак протесту проти ухвалення нинішнього Податкового кодексу», - сказав О.ШАРМАР.
За його словами, сьогодні вдень в центрі Харкова на майдані Свободи скликається мітинг, організатором якого виступає Спілка підприємців. Підтримують акцію обласна профспілка таксистів і Клуб підприємців міста.
За словами О.ШАРМАРА, підприємці Харківщини вимагатимуть «відставки уряду Миколи АЗАРОВА у повному складі».
«Ми не хочемо, щоб нами правили непрофесіонали і аферисти», - заявив керівник організації.

На Майдані побільшало мітингуючих підприємців
Станом на 11.30 кількість підприємців, які протестують на Майдані Незалежності в Києві проти нового Податкового кодексу, збільшилась до 6 тис. осіб.
Про це УНІАН повідомили у Центрі громадських зв’язків Головного управління МВС України в Києві.

Підприємці вирушили з Майдану на Банкову
Підприємці вирушили з Майдану Незалежності до Адміністрації Президента, де вимагатимуть від глави держави Віктора ЯНУКОВИЧА ветувати Податковий кодекс.
Як передає кореспондент УНІАН, колона учасників акції протесту рухається вулицею Інститутська до будівлі Адміністрації Президента на вулиці Банковій.
Підприємці йдуть по тротуару, а також частково про проїжджій частині вулиці. У цей час рух автомобілів по вулиці Інститутській частково заблокований.

Підприємці вже мітингують під вікнами Януковича

Підприємці прийшли до Адміністрації Президента, де розпочався їхній мітинг протесту проти Податкового кодексу.
Як передає кореспондент УНІАН, на вулиці Банковій зібралася значна частина мітингувальників із Майдану Незалежності.
Зокрема, протестувальники вимагають від Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА ветувати Податковий кодекс. Але при цьому вони виступають за необхідність переговорів із владою.
Прохід до Адміністрації Президента загороджений представниками правоохоронних органів.

Федерацію профспілок звинувачують у тому, що «пізно прокинулися»

Підтримка Федерацію профспілок України основних вимог мітингу проти Податкового кодексу є нещирою, непослідовною і запізнілою.
Таку думку кореспонденту УНІАН висловив голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України В’ячеслав РОЙ, коментуючи заяву ФПУ з приводу ситуації, що склалася в Україні у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Податкового кодексу. Ця заява опублікована на сайті ФПУ та оприлюднена на мітингу протесту на Майдані Незалежності в Києві.
«Ніхто в незалежних профспілках не вірить у щирість цієї заяви, - сказав В.РОЙ. – Протести підприємців проти Податкового кодексу почалися не сьогодні і навіть не вчора. Вже кілька місяців, ще з літа, підприємці малого та середнього бізнесу борються зі спробами уряду перекласти на них, за допомогою нового податкового законодавства, основний податковий тягар в країні. Приміром, первинні профспілкові організації нашої федерації разом з організаціями підприємців брали участь у найперших, тоді ще не таких масових, як сьогодні, акціях протесту в регіонах, і пропонували розробникам Податкового кодексу конкретні пропозиції до нього. Тоді ФПУ чомусь не переймалися тим, що, я цитую заяву ФПУ: «декілька мільйонів громадян України, які зайняті в малому бізнесі, опинилися під загрозою втрати робочих місць». Сьогодні ж, коли на Майдані Незалежності – десятки, а по всій Україні – сотні тисяч людей вимагають від Президента України накласти вето на Податковий кодекс, коли мовчати стає просто непристойним, ФПУ «прокинулася» і нарешті побачила, я знову цитую їхню заяву: що «це може негативно позначитися на життєзабезпеченості десятків тисяч найманих працівників – членів профспілок».
На переконання В.РОЯ, про ці «декілька мільйонів» і «десятки тисяч» Василь ХАРА, голова ФПУ і народний депутат України, мав би згадати хоча б 18 листопада - тоді, коли він, чи його депутатська картка, голосував за ухвалення Податкового кодексу».
В.РОЙ також підкреслює, що в своїй заяві ФПУ ухилилася від висловлення свого ставлення до основної вимоги учасників мітингу – накласти Президентом України вето на Податковий кодекс.
«Про вето на Податковий кодекс ФПУ просто промовчала - ні «за», ні «проти», - зауважив В.РОЙ. – Вона лише закликала Президента, прем’єр-міністра та голову Верховної Ради дослухатися до вимог тисяч українських громадян і знайти можливості для врахування інтересів значної частини суспільства. По суті, це те саме, що сьогодні говорить влада: мовляв, ми обов’язково прислухаємося до людей, знайдемо компроміс, врахуємо пропозиції тощо”.
“На мою думку, сьогоднішня заява ФПУ лише зайвий раз підтвердила, що у конфлікті навколо Податкового кодексу вона, як і раніше, не на боці підприємців та найманих працівників», - підкреслив В.РОЙ.

Мітинг підприємців в Одесі обсвистав губернатора

Близько трьох тисяч підприємців, які прибули з ринків "7-й кілометр", "Привоз", "Північний", авторинків "Куяльник", "Успіх" та інших, зібралися сьогодні на загальноміський мітинг на площі перед будівлею Одеської обласної держадміністрації, протестуючи проти впровадження Податкового кодексу.
Учасники мітингу вважають, що політика Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА спрямована на знищення малого і середнього бізнесу в країні. У їх руках гасла: «Ні – Податковому кодексу!», «Припиніть фіскальне знищення бізнесу!», «Податковий кодекс - могила малого бізнесу!», «Економічну свободу підприємництву!», «Викорінити беззаконня на митниці!» та інші.
Підприємці вимагають від голови облдержадміністрації Едуарда МАТВІЙЧУКА передати їхні вимоги Президенту - накласти вето на прийнятий парламентом Податкового кодексу.
«У понеділок ми їздили до Києва, купували дудки і свистки для мітингу. Але, мабуть, скоро доведеться їхати за вилами і лопатами», - заявила, зокрема, одна їх підприємниць Малинівського ринку Одеси Тетяна ЖЕРНАКОВА.
Висловлена губернатором Едуардом МАТВІЙЧУКОМ, що з`явився перед учасниками мітингу разом із головою облради Миколою ПУНДИКОМ, пропозиція «конкретизувати свої вимоги щодо Податкового кодексу, щоб внести необхідні поправки», викликала вибух обурення. Під вигуки «Ганьба!», свист і улюлюкання він змушений був сховатися в будівлі облдержадміністрації.
Мітинг у будівлі облдержадміністрації триває. Причому, як повідомили УНІАН, його учасники, близько півтисячі місцевих підприємців, виїхала в середу і сьогодні вранці до Києва, щоб узяти участь у столичній акції протесту.

У Запоріжжі мітингують 5 тисяч підприємців
Сьогодні в Запоріжжі на мітинг протесту проти прийняття Податкового кодексу, організованого перед будівлею Запорізької облдержадміністрації, зібралося близько 5 тисяч підприємців - представників малого і середнього бізнесу.
Як передає кореспондент УНІАН, за словами учасників акції протесту, мета її проведення - добитися скасування Податкового кодексу, котрий є "не засобом наповнення бюджету, а знищенням цілого класу - класу підприємців".
Як символ цієї ідеї мітингуючих у центрі площі, на якій проходить акція протесту, вони встановили символічний макет Податкового кодексу з похоронним вінком.
Також учасники акції протесту принесли з собою плакати з вимогою до Президента ветувати Податковий кодекс і красномовними написами: "Підприємець - бомж з 2011 року", "Нас кинули+" і т.п.
Серед учасників мітингу проводився збір підписів під зверненням до Президента з вимогою ветувати Податковий кодекс.
"Якщо Президент не накладе вето, то ми знову поїдемо до Києва на пікет", - стверджували мітингуючі, зазначаючи, що "акція протесту буде безстроковою, адже підприємцям втрачати нічого: Податковий кодекс залишить усіх нас без роботи".