Закон України про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» щодо спрощення механізму державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання набув чинності 03.01.2011 року. Даним законом вносяться зміни до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та  фізичних  осіб - підприємців».

Згідно із ЗУ про внесення змін до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» щодо спрощення механізму державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання спрощена процедура державної реєстрації припинення юридичної особи застосовується лише у разі припинення юридичної особи шляхом її ліквідації та припинення підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця.

Згідно з цим законом зміст ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» доповнено двома новими статтями: порядок проведення державним реєстратором спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи шляхом її ліквідації (ст. 38-1); порядок проведення державним реєстратором спрощеної процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (ст. 49-1).

Спрощена   процедура   державної   реєстрації   припинення юридичної  особи шляхом її  ліквідації та припинення підприємницької діяльності фізичної особи–підприємця проводиться  державним реєстратором на підставі відповідного судового рішення .

Порядок дій державного реєстратора при цій процедурі прямо передбачений вище зазначеними статтями.