У Харкові відбулося обговорення проекту пенсійної реформи за участю голови Федерації Вячеслава Роя

20 січня у Харкові відбулось громадське обговорення запропонованого урядом проекту Пенсійної реформи за участі профспілок та представників місцевих органів влади.

В обговоренні взяв участь голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України Вячеслав Рой.У своєму виступі він наголосив, що перш за все необхідно провести ефективні економічні реформи, які  зменшать тіньову економіку країни та збільшать відрахування до Пенсійного фонду; розпочати рішучу боротьбу із корупцією, а вже потім говорити про можливість збільшення пенсійного віку. Адже без цього будь-яка спроба влади подолати дефіцит Пенсійного фонду шляхом простого зменшення кількості пенсіонерів зустріне справді масовий опір людей.

Внаслідок слухань учасники прийняли резолюцію, в якій наголосили, що запропоновані шляхи реформування пенсійного забезпечення громадян не відповідають очікуванням людей та висловили думку, що пенсійна реформа має відбуватися не задля порятунку самої пенсійної системи і полегшення життя уряду, а задля гарантованого забезпечення старості кожного громадянина на рівні гідного та повноцінного людського життя.

Згідно прийнятої резолюції, необхідно розробити та реалізувати наступні невід‘ємні складові пенсійної реформи: національну програму збільшення робочих місць, національну програму збільшення тривалості життя та національну програму збільшення розміру зарплати до європейського рівня, адже зростання зарплати автоматично потягне за собою і збільшення надходжень до Пенсійного фонду.

Наступним кроком, на думку учасників обговорення,  має стати створення рівних умов для розвитку всіх трьох систем пенсійного забезпечення: солідарної, накопичувальної та системи пенсійних заощаджень.

Важливо забезпечити рівний доступ до всіх систем для усіх вікових категорій трудящих.

На думку громадськості, основу пенсійної реформи має скласти принцип відмови від прогресивної шкали оподаткування на регресивну, адже це спонукатиме роботодавців сплачувати зарплату легально, а внески до Пенсійного фонду – повністю і своєчасно.

Одними з ключових положень резолюції також стала вимога вилучити із законопроекту всі статті, які передбачають підвищення пенсійного віку та ліквідувати положення щодо виплати одноразової фінансової допомоги у розмірі 10-ти або 12-ти нарахованих пенсій у випадку виходу на пенсію держслужбовця або інших категорій працівників.

Також пропонується вилучити всі положення, які припускають вихід на пенсію раніше пенсійного віку, а виплату самої пенсії лише після досягнення громадянином пенсійного віку.